Hardvereszközök információi az Ubuntu Linux rendszeren

Bizonyára vannak felhasználók, akik nem kizárólag használni szeretik a számítógépet, hanem a hozzá tartozó eszközök információira is kíváncsiak, például egy processzorcsere után az újonnan vásárolt alkatrészt a gépbe szerelve meg szeretnék nézni mikre is képes, mennyivel tud többet az előzőnél. A rendszer által használt hardvereszközök áttanulmányozására és tesztelésére nyújt megoldást az alábbi leírás.

1.) Előkészületek

Ellenőrizzünk le minden eszközt, amit használatba szeretnénk venni, hogy az információit megnézhessük. Csatlakoztassuk, kapcsoljuk be és telepítsük azokat, hogy a rendszer számára is kezelhetőek legyenek.

2.) Telepítés

A hardvereszközök esetleges előkészítése után telepítsük fel az első alkalmazást, amelyre szükségünk lesz, nyissuk meg a Synaptic csomagkezelőt és telepítsük fel a gnome-device-manager nevű csomagot, vagy akár Terminál-ban is lehet:

sudo apt-get install gnome-device-manager

3.) Használat

Sikeres telepítést követően az Alkalmazások -> Rendszereszközök -> Device Manager menüpont alól indíthatjuk vagy létre is hozhatunk indítóikont a munkaasztalon, jobb egérgombbal kattintsunk a háttérkép egy üres területén és válasszuk az Indítóikon létrehozása... lehetőséget. A megjelenő ablakban a típus Alkalmazás legyen, névnek írjuk be mondjuk azt, hogy Hardverinformációk, parancsnak viszont a következőt írjuk:

gnome-device-manager

Amint beírjuk, látni fogjuk baloldalt a hozzá tartozó ikont. Megjegyzés nem szükséges, az OK gombbal lépjünk tovább. A létrehozott ikonnal indítsuk el az alkalmazást, a sokak számára jól ismert Windows eszközkezelőjéhez hasonló ablak jelenik meg annyi különbséggel, hogy két részre van felosztva, baloldalt a számítógép és a hozzá tartozó eszközök listája található, jobboldalt pedig a listában kiválasztott eszköz információja jelenik meg.

Ha további információkra vágyunk, a View menüpont alól kapcsoljuk be a Device Properties lehetőséget, így a jobboldali részen egy második, Properties fül is megjelenik, amire kattintva újabb információkat is megtudhatunk a kiválasztott eszközről.

4.) Telepítés

A második segédprogram, amivel nem csak az információit megnézni, hanem a teljesítményét is le tudjuk mérni például a számítógép processzorának, a HardInfo nevű program legújabb verziója. Telepíteni a Synaptic csomagkezelővel a hardinfo csomagra keresve, vagy Terminál-ban a következő parancs kiadásával tudjuk:

sudo apt-get install hardinfo

5.) Használat és tesztelés

Sikeres telepítést követően a Rendszer -> Beállítások -> System Profiler and Benchmark menüpontról indíthatjuk.
Az előző segédprogramnál leírtakhoz hasonlóan itt is létrehozhatunk indítóikont a munkaasztalra - a parancs hardinfo legyen.

A program az előzőleg bemutatott segédprogram felépítéséhez hasonló, ám a bal oldali lista vége felé megtaláljuk a tesztelés (Benchmarks) lehetőségeit, melyek közül egyet kiválasztva a mérés azonnal elkezdődik, ezért ne csináljunk semmit, míg be nem fejezi. A mérést követően a jobboldali részen megkapjuk az eredményt két másik számítógéppel összehasonlítva.

6.) Kibővítés

Terminál-ban a sudo dmidecode parancs segítségével is eléggé részletes információlistát kapunk - pl.: az alaplap, a processzor és a RAM-ok technikai adatairól.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.